Informatie Rijbewijs B

Autorijden vanaf 17 jaar

Je kunt al op je 17e rijexamen (categorie B) doen. Slaag je, dan mag je tot je 18e onder begeleiding van een coach autorijden. Dit experiment met begeleid rijden duurt tot 2016 en heet 2toDrive.

Rijbewijs B soms toegestaan voor gemotoriseerde driewielers

Heb je een gemotoriseerde driewieler (zoals een trike of motorscooter) en heb je daar vóór 19 januari 2013 al op gereden met je rijbewijs B? Dan mag je daarmee doorgaan. Je valt dan namelijk onder de oude rijbewijsregels. Volgens de nieuwe regels, die op 19 januari 2013 zijn ingegaan, vallen gemotoriseerde driewielers onder rijbewijscategorie A1 of A.
Lees voor meer informatie de brochure Nieuwe regels voor het rijbewijs B.

Rijlessen nemen

Je kunt vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen. Rijscholen vergelijken kun je doen door bijvoorbeeld te kijken naar het slagingspercentage van de rijschool.

Aanvragen examen rijbewijs B en examen aanvragen

Op de site van het CBR kun je lezen hoe je het rijexamen B kunt aanvragen. Ook vindt je daar alle informatie over het theorie-examen en praktijkexamen voor het rijbewijs B.

Rijbewijs B ophalen bij gemeente

Als je geslaagd bent voor het examen, kun je bij de gemeente het rijbewijs B aanvragen. Na aanvraag duurt het nog 5 werkdagen voor je je rijbewijs kunt ophalen.

Autorijbewijs verlengen (vernieuwen)

Een rijbewijs B is normaal gesproken 10 jaar geldig. Voordat de geldigheidsduur om is, moet je het rijbewijs laten verlengen bij de gemeente. 

Is het rijbewijs B verlopen, dan kun je het laten vernieuwen. Tot je het nieuwe rijbewijs in je bezit hebt, mag je niet autorijden. Doe je dat toch, dan kun je een boete krijgen.

Verlies of diefstal van rijbewijs B

Bent je je rijbewijs B kwijt (verloren of gestolen), dan doe je aangifte bij de politie. De politie maakt dan een proces-verbaal op. Met dit proces-verbaal, een kleurenpasfoto en een geldig identiteitsbewijs vraag je bij de gemeente (stadsdeelkantoor) een nieuw rijbewijs aan.

-->