Bromfiets-examen


Voor het behalen van je rijbewijs Am moet niet alleen een theorie-examen, maar ook een praktijkexamen worden afgelegd.
Dit praktijkexamen moet worden aangevraagd via onze rijschool. Wij kunnen daarbij rekening houden met de dagen waarop je geen examen kunt doen, bijvoorbeeld door schoolexamens of vakantie. Je moet je bij alle CBR-examens legitimeren met een wettelijk toegestaan, geldig legitimatiebewijs. Ook moet je bij het praktijkexamen je theoriecertificaat laten zien. Bromfiets theoriexamen: hier reserveren.

Bromfietspraktijkexamen:

Het bromfietspraktijkexamen moet worden afgelegd op een bromfiets of scooter. Een snorfiets is niet toegestaan. De bromfiets of scooter moet voorzien zijn van een linker- en rechterspiegel en een L-bord aan de achterzijde.

Uiteraard is het verplicht om tijdens het examen een goedgekeurde bromfietshelm te dragen. Verder adviseert het CBR je om tijdens het examen goede kleding te dragen. Denk daarbij aan: handschoenen die je handen en polsen goed bedekken. Hoge schoenen of laarzen die ook je enkels bedekken.
Daarnaast is het aan te raden dat je broek en je jas je benen en je bovenarmen bedekken en je beschermen bij een eventuele val of tegen aanraking met de hete uitlaat van je bromfiets. Je kleding moet je ook goed beschermen tegen de weersomstandigheden.

Het praktijkexamen duurt 45 minuten. Tijdens het examen wordt een route gereden van tenminste 25 minuten, waarbij je wordt beoordeeld op verkeersdeelneming op de openbare weg. Daarbij zijn een veilig en sociaal weggedrag en de juiste toepassing van de verkeersregels belangrijke onderwerpen.
De examinator beoordeelt tijdens de rit ook of je de bromfiets goed beheerst. Er is geen apart examenonderdeel ‘Voertuigbeheersing’.

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de verkeerssituatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.
De examinator volgt je op een eigen bromfiets. Wij mogen als instructeur ook meerijden op een eigen bromfiets.

De beste voorbereiding op het examen is het nemen van rijlessen bij onze rijschool. Een goede rijopleiding voor de bromfiets is de basis voor een veilige toekomst op de weg. Tijdens de praktijklessen en het examen moet je het theoriecertificaat voor de bromfiets (AM) bij je hebben evenals een geldig identiteitsbewijs.

Theorie-examen:

Het theorie-examen bromfiets duurt ongeveer drie kwartier, inclusief de toelichting. Je moet ongeveer een half uur voor aanvang van het examen aanwezig zijn.
Het examen bestaat uit vijftig vragen: ja/nee-vragen, meerkeuzevragen en vragen waar je zelf een getal in moet vullen. Je moet minimaal 44 vragen goed beantwoorden om te slagen.


Voorbeeld 1

<
Voorbeeld 2


Voorbeeld 3

De vragen worden gesteld aan de hand van verkeerssituaties die je op een grote tv-monitor ziet.

Je moet je dan voorstellen dat je de bestuurder van het CBR-voertuig bent.
Het theorie-examen toetst niet alleen je kennis van de verkeersregels.
Natuurlijk komen ook verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek aan bod.